Alexander de Grote 0 – De kleine Alexander- Bart Proost (en Barcas)

Geschreven door Stefan

Interessant én lollig

Raar maar waar: iedereen is ooit jong geweest! Hoewel we onder andere sir Christopher Lee nooit kenden als jonge knaap, is hij ooit ook een baby geweest. Hetzelfde geldt voor Anthony Hopkins en Ian McKellen. Ook Alexander de Grote was ooit jong en volgens tekenaar Bart Proost had hij toch een vrij excentrieke jeugd.

In het nulde album van Alexander de Grote komen we dus het één en het ander te weten over zijn jeugd en ouders. Hoewel Alexander steeds beweerde een zoon van Zeus te zijn, waren zijn ouders Philippos II en Olympias. De liefde tussen de ouders en het kind was enorm, maar onderling leek de relatie een stille dood te sterven. In dit album spelen de ouders duidelijk een contrasterende rol: Olympias was de lieve, bezorgde mama terwijl Philippos zich constant bezatte en meer op het slagveld was dan thuis. En als hij dan een paar dagen thuis was, wilde hij zo rap mogelijk terug gaan vechten door Alexanders gehuil.

Hoewel die relatie zo triest lijkt, vormt Proost deze verhaaltjes om tot dynamische, kleurrijke gags die zowel jong als oud kunnen smaken. En vermits Proost leraar is, hecht hij veel belang aan de educatieve waarde van een stripverhaal. Zo schreef scenarist Barcas een dossier met allerlei weetjes over Alexanders leven, zodanig geschreven dat ook de jeugd hier heel wat uit kan leren. Bart Proost verzon alle gags en tekeningen, dus Barcas’ bijdrage beperkte zich tot het interessante, knappe dossier.

Voor de rest benadrukt de tekenaar dat Alexander een geboren krijger was en dezelfde interesses had als alle andere kinderen. Zo komt hij ter wereld met een helm op en slaapt hij beter in de buurt van oorlogswapens. Alexanders interesses zijn dezelfde als andere kinderen: hij houdt van Pokémon en van kunst moet hij niks weten, ook al probeert zijn leermeester Aristoteles die waardering in hem naar boven te brengen.

Wat ook zeker interessant is, is dat Proost de boekvoorstelling koppelt aan een educatieve expo. Die kan je bezoeken tussen 11 december 2017 en 10 februari 2018 in de kapel aan WICO Sint-Hubertus in Neerpelt. En als je uiteindelijk toch wil testen of je de strip aandachtig genoeg las, voegde Proost nog een quiz toe op het einde. Ben je benieuwd? Je kunt de strip al online bekijken via zijn website. https://alexanderdegrote.com/voorpublicaties/

 

Hits: 1126